Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Ερωτήσεις...

Αγαπητέ κύριε Μιχάλη,

Καταρχήν ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που διαθέτετε στο μπλογκ σας. Βρήκα σπόρους από μια φίλη και με τη βοήθειά σας παράγω και καταναλώνω την ποσότητα που θέλω σε καθημερινή βάση. Μάλιστα έφτασα στο σημείο να πολλαπλασιάσω τους σπόρους μου (καλά, δεν εφηύρα και τον τροχό, μόνοι τους τα κατάφεραν).

Ήθελα να σας ρωτήσω τρία πράγματα:
  • Πριν λίγες ημέρες κάποιοι από τους σπόρους μού έδωσαν την εντύπωση ότι εμφάνισαν κάτι σαν σάλιο επάνω τους. Εννοώ δλδ ότι όταν τους ξέπλυνα από το προηγούμενο γάλα για να τους χρησιμοποιήσω ξανά, δεν μου φάνηκαν ζωηροί και καθαροί, αλλά ήταν λες και παρέμενε επάνω τους κάτι σαν διαφανής γλίτσα. Τους έχω απομακρύνει από τους υπόλοιπους και φοβάμαι ότι έχουν χαλάσει. Γνωρίζετε μήπως να μου πείτε αν όντως μπορεί να έχει συμβεί αυτό; Πώς είναι οι χαλασμένοι σπόροι;
  • Αναφέρετε ότι πρέπει να το σουρώνουμε πριν την κατανάλωση. Εγώ όμως προτιμώ να το τρώω σαν γιαούρτι... Η διαδικασία που ακολουθώ είναι η εξής: βάζω σπόρους και γάλα σε ένα γυάλινο βάζο και το κλείνω. Το αφήνω για δύο 24-ωρα εκτός ψυγείου (το σπίτι είναι κρύο λόγω χειμώνα -- και κρίσης...). Αφαιρώ τους σπόρους με τα (καθαρά) δάχτυλα και καταναλώνω όλο το υπόλοιπο (δεν το σουρώνω). Τους σπόρους τους ξεπλένω καλά (με νερό) και τους ξαναβάζω στο (καθαρό) βάζο με φρέσκο γάλα. Μήπως κάτι στη διαδικασία μου είναι λάθος και γιαυτό μου χάλασαν; Πειράζει που δεν το σουρώνω πριν το καταναλώσω;
  • Τέλος ήθελα να σας ρωτήσω πώς να τοποθετήσω τους σπόρους για να τους στείλω σε άλλους. Αρκεί να τους βάλω σε ένα βαζάκι με γάλα και να το κλείσω καλά;
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας και ελπίζω να μην σας κούρασα.

Φιλικά,
Λητώ Χριστοφορίδου

****************************************************************************************************************
Αγαπητή Λητώ γεια σου,
  είναι φυσιολογική η ύπαρξη της βλέννας που προστατεύει τους κόκκους και ενώνεται με το γάλα και το μετατρέπει σε προβιοτικό. Οι άρρωστοι κόκκοι έχουν χρώμα κίτρινο, είναι πιο διαφανείς και δεν κάνουν καλή ζύμωση.
  Σουρώνουμε το πόσιμο κεφίρ και όχι απαραίτητα το βρώσιμο. Για μεγαλύτερη ευκολία σου τοποθέτησε το κεφίρ σε χαλαρό τούλι που μπορείς να το βγάλεις χωρίς να βουτήξεις τα χέρια σου μέσα στο γιαούρτι. Η όλη διαδικασία που ακολουθείς είναι πολύ σωστή και δεν πειράζει που δεν το σουρώνεις αφού το πλένεις καλά.
  Και στην τρίτη ερώτηση είναι σωστή η διαδικασία, αρκεί να σκεπάζεται η αποχωρισμένη αποικία με το γάλα. Πρόσεξε τη συσκευασία να είναι πολύ καλή μέσα σε πλαστική σακούλα και μεταξύ του μεταλλικού καπακιού και του κεφίρ να βάλεις σακουλάκι τροφίμων, αν είναι να το στείλεις με κάποια κούριερ.

ΜΦΧ
Μιχάλης