Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Κεφίρ και για τα καναρίνια


Απο τη σύσταση του μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει οτι το ΚΕΦΙΡ είναι ένα ιδανικό προβιοτικό προιόν ειδικά κατά την χορήγηση αντιβιοτικών ουσιών στα πουλιά μας ,επειδή δεν περιέχει μόνο γαλακτοβάκιλλους που εξουδετερώνονται από αντιβιοτικά ευρέου φάσματος αλλά και απο φιλικούς μη παθογόνους  μύκητες .Προσοχή μόνο χρειάζεται όταν χορηγείται αντιβιοτικό με δραστική ουσία είδος κινολόνης ή τετρακυκλίνης αφού το ασβέστιο στου κεφίρ (όπως και κάθε συμπλήρωμα ή τροφή πλούσια σε ασβέστιο ) μειώνει την απορρόφηση του φαρμάκου αν η χορήγηση της γίνει σε κοντινό διάστημα στη στιγμή χορήγησης του .Σε αυτή την περίπτωση πιο ενδεδειγμένη είναι η χορήγηση προβιοτικού με σακχαρομύκητα bulardii .

Η δυσκολία σε πρώτη φάση τότε ανεύρεσης του σπόρου για να δοκιμάσω δική μου καλλιέργεια ατόνισε το ενδιαφέρον μου για περαιτέρω αναζήτηση της χρήσης του πέραν των ανθρώπων και στα πουλιά μας.Μέχρι τη στιγμή που ένας καλός μου φίλος αναζήτησε πληροφορίες για κάτι τέτοιο


Ψάχνοντας το αυτή τη φορά λίγο περισσότερο ,ανακάλυψα επιτέλους και πηγή για τους σπόρους αυτούς

http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1087

την οποία την αναφέρω, γιατί απλά το προιόν αυτό δίνεται απο εκεί δωρεάν σε παραλαβή απο την έδρα αλλά και στα σπίτια μας, αν φυσικά μας φέρουν κάποια άλλα προϊόντα.Επίσης διαπίστωσα ότι σαν έτοιμο ρόφημα (χωρίς τον σπόρο) το βρίσκουμε στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προιόντων αλλά και σε μη βιολογικό προϊόν ( 1 μονο έχω δει ) στα σούπερ μάρκετ .

Σε αναζήτηση πληροφοριών για το κεφίρ  σε αυτή την ιστοσελίδα

http://www.kefir.gr/

έμεινα έκπληκτος  ειδικά όταν  άνοιξα τη σελίδα για τη διατροφική αξία  και τα αναλυτικά συστατικά του κεφίρ .Δεν είναι μόνο ένα προβιοτικό αλλά μια σημαντικότατη  διατροφική πηγή!

Για την αξία του στον οργανισμό έγκριτες πληροφορίες μπορούμε να δούμε εδώ

http://www.mednutrition.gr/content/view/2535/147/

ενώ για τη χρήση του σε πτηνα συνάντησα αναφορές όπως αυτές

http://www.medwelljournals.com/fulltext/?doi=javaa.2009.562.567
http://www.revmedvet.com/2006/RMV157_379_386.pdf
http://www.pipa.be/en/community/forum/avian-probiotics-0

ενώ ανακάλυψα ότι στο εξωτερικό γίνεται χρήση έτοιμου σκευάσματος του

http://www.kaskade.be/shop/product_info.php?cPath=14&products_id=49&language=en

με καλλιέργεια του σπόρου σε φιλτραρισμένο νερό και ακατέργαστη ζάχαρη.

Παρόλα αυτά επειδή το κefir είναι ένα προιόν ζύμωσης ,όπου τα βακτήρια που περιέχει μετατρέπουν την λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ ,το πρόβλημα της αφομοίωσης της από τα πουλία δεν υπάρχει ,ειδικά αν η εισαγωγή ενός τέτοιου προϊόντος γίνει σε μικρό ποσοστό στο ημερήσιο σιτηρέσιό του

http://www.exoticpetvet.net/avian/dairy.html
<< Some milk products do not contain lactose, such as cottage cheese and other types of cheese. Generally, it is thought that it is safe to offer yogurt and cheese, although products that contain lactose are probably safe, if offered in small amounts. Interestingly, live culture yogurt does contain lactose when it is produced; however the live organisms in the yogurt consume the lactose, eventually removing the lactose entirely from the yogurt before it is consumed!  >>

Σε μια ποτίστρα 100ml η προσθήκη 5 ml kefir αν θεωρήσουμε ότι ένα καναρίνι θα πιεί 5 ml νερο ,σημαίνει ότι τελικά θα λάβει 5Χ5/100 = 0.25 ml kefir   δηλαδη κάτω του 10% της ημερήσιας στερεας τροφής ,ενώ το ποσό είναι ακόμα πιο ασήμαντο αν αναλογιστούμε ότι σημαντικό μέρος του κεφίρ ειναι νερό .Επίσης προσθήκη εναλλακτικά μιας κουταλιάς της σούπας σε 200 αυγοτροφής  όταν απο αυτήν ,ένα πουλάκι τρώει σχεδόν 2 γρ την ημέρα (αν θεωρήσουμε ότι τρώει και άλλα 2 σπόρους) ,είναι επίσης ασήμαντη ποσότητα.

Δοκιμή μου με χρήση του πρώτου τρόπου για 2 (σε απόσταση μεταξύ τους ) μέρες και με συνεχή καθημερινή χρήση του δεύτερου για 2 βδομάδες ,δεν δημιούργησε κάποιο πρόβλημα στα πουλιά!

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ KEFIR

Η καλλιέργεια του ΚΕΦΙΡ μπορεί να γίνει πανεύκολα  αναμιγνύοντας 10 γρ σπόρους σε 100 ml φρέσκου γάλακτος μέσα σε γυάλινο βάζο.Τα αφήνουμε από  12 ώρες το λιγότερο (τις ζεστές μέρες) έως 24 ώρες (το χειμώνα ) σε θερμοκρασία δωματίου ,χωρίς να παίφτει πάνω του άμεσα ηλιακό φώς .Στη συνέχεια στραγγίζουμε με πλαστικό σουρωτήρι .Αυτό που θα περάσει απο το σουρωτήρι είναι το πόσιμο κεφίρ και  ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι σπόροι  τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσουμε για την επόμενη καλλιέργεια.Ξεβγάζουμε  καλά το βάζο, και τους σπόρους  όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό (προσοχή ! μη χλωριομένο ) προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία παρασκευής ξανά από την αρχή.

Ενδιαφέροντα δημοσιεύματα και μυστικά για τον σωστότερο  τρόπο καλλιέργειά του  μπορείτε να δείτε και εδώ


http://www.revmedvet.com/2006/RMV157_379_386.pdf
http://anadraci.blogspot.com/2006/09/blog-post.html
http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.2451.asp?mid=1
http://www.e-gynaika.gr/2009/06/kefir/
http://www.kefir.org/kefir_manual.htm
http://sunchlorella-healthwise.com/page2.php