Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κεφίρ γάλακτος, το πιο απλό!


Κεφίρ γάλακτος, το πιο απλό!
.
http://nourishedkitchen.com/milk-kefir/
.
Η φωτό από το http://nourishedkitchen.com
Υλικά
25-30 g αποικία κεφίρ (περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας)
500 ml γάλα πλήρες (κατά προτίμηση βιολογικό, μη ομογενοποιημένο)
Εξοπλισμός
δύο γυάλινα βάζα χωρητικότητας 750 ml με βιδωτό καπάκι
ένα πλαστικό σουρωτήρι με κάπως μεγάλες τρύπες
ένα κουτάλι κατά προτίμηση ξύλινο ή πλαστικό
Διαδικασία
  1. Βάζετε την αποικία στο βάζο
  2. Προσθέτετε το γάλα
  3. Κλείνετε χαλαρά το καπάκι και αφήνετε το βάζο σε θερμοκρασία χώρου (το χαλαρό κλείσιμο επιτρέπει τη διαφυγή του διοξείδιου του άνθρακα που παράγεται και… αποτρέπει τις εκρήξεις!)
  4. Περιμένετε 24 ώρες ή μέχρι να αρχίσει ο διαχωρισμός (φαίνεται να ξεχωρίζει ο ορός του κεφίρ, το καλοκαίρι είναι συνήθως αρκετό το ένα 24ωρο, το χειμώνα θέλει δύο 24ωρα)
  5. Βάζετε το σουρωτήρι στο δεύτερο βάζο και στραγγίζετε το κεφίρ. Βοηθήστε το σούρωμα με ένα κουτάλι (πλαστικό, ξύλινο ή ανοξείδωτο).
  6. Το σουρωμένο κεφίρ το αφήνετε ένα 24ωρο σε θερμοκρασία χώρου για να ωριμάσει και τουλάχιστον άλλο ένα 24ωρο στο ψυγείο, καλύτερα δύο 24ωρα. Διατηρείται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή σε σμούθις με χυμό φρούτων ή ολόκληρα φρούτα.
Με την αποικία που ξεχωρίσατε μπορείτε:
-Να ξεκινήσετε καινούργια ζύμωση αμέσως
-Να τη σκεπάσετε με λίγο γάλα και να τη βάλετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε ξανά (διατηρείται για μία εβδομάδα, μετά πρέπει να αλλάξετε το γάλα)
Σημειώσεις:
Αν και συχνά αναφέρεται το πλύσιμο της αποικίας, είναι καλύτερα να μην το κάνετε γιατί αφαιρείτε πολύτιμους πολυσακχαρίτες (κεφιράν) που είναι απαραίτητοι για την εξέλιξη της αποικίας. Παραδοσιακά το κεφίρ ζυμώνονταν σε ένα δερμάτινο ασκί που περιείχε την αποικία, χωρίς να μεσολαβεί πλύσιμο.


Προσοχή στα χημικά: το κεφίρ δεν αγαπά τα απορρυπαντικά, απολυμαντικά, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών. Ξεβγάζετε καλά τα σκεύη που χρησιμοποιείτε και προτιμήστε το βιολογικό γάλα.
Πηγή:https://tastelab3.wordpress.com/2012/07/01/milk-kefir/