Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

To Κεφίρ

To Κεφίρ

 

 Κεφίρ

 
       Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προβιοτικό προϊόν. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι ευεργετικοί για την υγεία. Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό δημοφιλές ποτό της Μέσης Ανατολής. Προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Κεντρική Ασία, όπου και καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
πηγή:
Aγροτική Έκφραση
Συντάκτης:
Αστέριος Γραβάνης *
Ημερ/νία δημοσίευσης:
 28 Απριλίου
       Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος αγελαδινόπρόβειοκατσικίσιο στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση.
        Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ζύμης και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran.
            Eίναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Φυσικό αντιβιοτικό

      Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, όμως οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί είτε in vitro (σε ελεγχόμενες συνθήκες έξω από ζωντανούς οργανισμούς) είτε σε πειραματόζωα. Σε αυτές λοιπόν το κεφίρ φαίνεται να δεσμεύει μεταλλαξιογόννες ουσίες όπως η ιμινταζόλη και να συμβάλλει στην προαγωγή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
       Σε πρόσφατες έρευνες φάνηκε ακόμα πως το κεφίρ κατέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας γκραμ αρνητικών και γκραμ θετικών βακτηρίων.
        Μάλιστα μελέτες έδειξαν ότι οι μικροοργανισμοί του κεφίρ καταπολεμούν και τη σαλμονέλα.
Πάντως, αν και η πλήρης πιστοποίηση των ευεργετικών επιδράσεων του συνόλου των συστατικών του απαιτεί τη διεξαγωγή περισσοτέρων μελετών, έχουμε στα χέρια μας πολύ θετικά στοιχεία για μεμονωμένα συστατικά του κεφίρ, όπως ο γαλακτοβάκιλλος L.casei.
     O L.casei έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη, ο ίδιος γαλακτοβάκιλλος αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.

Οφέλη γιά την υγεία από το κεφίρ.

     Το κεφίρ περιέχει ωφέλιμα βακτηρίδια και ζύμες, μικροοργανισμοί, οι οποίοι δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
      Επιστημονικά δεδομένα από μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση κεφίρ ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
       Παράλληλα, υποβοηθά τη διαδικασία της πέψης και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι η δυσκοιλιότητα.
         Η κατανάλωσή του συνίσταται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα σε παιδιά, καθώς προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία, σε γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, καθώς και σε ηλικιωμένους, αφού βελτιώνει τυχόν δυσλειτουργίες του εντέρου, όπως είναι η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.

    Στις κυριότερες δράσεις του κεφίρ  περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών και ενισχύει τη φυσιολογική
   μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
• Έχει αντιβιοτική δράση.
• Τα αμινοξέα που περιέχονται στο κεφίρ έχουν χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα.
• Αποτελεί σύμμαχο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, καθώς έχει χαμηλό  θερμιδικό  περιεχόμενο και λίγα λιπαρά.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
       Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων)
 LACTOBACILLI:
  • Lb. brevis
  • Lb. cellobiosus
  • Lb. kefir
  • Lb. kefiranofaciens
  • Lb. casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus
  • Lb. casei
  • Lb helveticus ssp. lactis
  • Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus
  • Lb.lactis
  • Lb acidophilus
 STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:
  • Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis
  • Lc salivarius ssp. thermophilus
  • Enterococcus durans
  • Leuconostoc cremoris
  • L.mesenteroides
 ACETOBACTER:
  • Acetobacters aceti
  • A. Rasens
 
YEASTS:
  • Kluyveromyces lactis
  • K.bulgaricus
  • K. fragilis / marxianus
  • Candida kefir
  • C pseudotropicalis
  • Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)
    Η κατανάλωση κεφίρ δεν μπορεί απο μόνη της να υποκαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή ούτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας απευθυνόμαστε πάντα στο γιατρό μας.
* Ο Αστέριος Γραβάνης είναι Τενολόγος Τροφίμων – υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου & υγιεινής στην τυροκομική επειχείρηση ¨ΓΡΑΒΑΝΗΣ» η οποία είναι μοναδική – μαζί με την Όλυμπος- που παράγει Κεφίρ στην Λάρισα.
Πηγή:https://basilakakis.gr/2012/05/05/to-κεφίρ/#comments