Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Κεφίρ με φρέσκα φρούτα

Κεφίρ με φρέσκα φρούτα
.
Η φωτό από το Rowle’s Whiskey Forge

Μετά τον επιτυχή πολλαπλασιασμό του κεφίρ δοκίμασα τη δεύτερη ζύμωση με ξερά βερύκοκα. Σε μισό λίτρο κεφίρ, έβαλα τέσσερα ξερά βερύκκοκα που σε 4-5 ώρες έδωσαν ενδιαφέρον άρωμα και λίγη γλύκα κάνοντας το κεφίρ ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Διαβάζοντας για το ξύδι που κάνουν αξιοποιώντας τις φλούδες του ανανά (οι φλούδες έχουν αρκετό χυμό και ψύχα που δεν μπορούμε να τα φάμε) καθώς και το κεντρικό σκληρό κομμάτι, σκέφτηκα να το βάλω στο κεφίρ για δεύτερη ζύμωση. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ φρουτώδες, με αρκετό ανθρακικό αναψυκτικό.
Η διαδικασία: πριν κόψουμε τον ανανά, τον πλένουμε καλά εξωτερικά. Αφού ξεχωρίσουμε τα τμήματα που τρώγονται, τεμαχίζουμε το κεντρικό σκληρό τμήμα και τις φλούδες. Τις βάζουμε σε γυάλινα βάζα και γεμίζουμε με έτοιμο κεφίρ. Για να περιορίσουμε το χρόνο της ζύμωσης ή/και για να εχουμε περισσότερες μπουρμπουλίθρες, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγους σπόρους κεφίρ.
Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιούνται και τα υπολείμματα του μάνγκο. Το κουκούτσι του είναι πολύ μεγάλο και η σάρκα τριγύρω είναι ινώδης και δεν τρώγεται. Αρκεί να βάλουμε το κουκούτσι σε ένα βάζο. Μπορούμε να βάλουμε και φλούδες με υπολείμματα σάρκας. 
Επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα είχε το πεπόνι. Η αναλογία φρούτου/κεφίρ στον ανανά και στο πεπόνι ήταν περίπου 1:3 και η ζύμωση κράτησε περίπου 8 ώρες.
Πολύ ωραίο έγινε και με φράουλες, που επειδή έχουν λιγότερα σάκχαρα, η ζύμωση κράτησε μόνο 2 ώρες. Οι φράουλες ίσως να άντεχαν και λίγο ακόμη, αλλά δεν τις περιμέναμε!

Πηγή:https://tastelab3.wordpress.com/2012/05/18/water-kefir-fresh-fruits/